VERKKOKURSSIN ETUSIVU – tervetuloa!

Hei! Seuraavat kurssit alkavat 2022 keväällä.

Laita hyvissä ajoin kiinnostuksestasi tieto dramaturgi Eeva R. Tikalle tai kysy meilitse lisää kurssista ja alkamisajoista gateofstories@elisanet.fi

Maksa kurssi Gate of Stories Oy tilille NÄIDEN OHJEIDEN MUKAAN niin saat tarvittavat salasanat sivuille ja videomateraaliin.

Osiot 1 ja 2: käsikirjoituksen ja jännitteen teknistä teoriaa (rakenne).

Osiot 3 ja 4: elokuvakerronnan sisällöllistä teoriaa (tarina).

OSIO 1 / KÄSIKIRJOITUSFORMAATTI, kirjoitusprosessi

 • Moduuli 1a – Käsikirjoitusformaatti: EXT, INT, kohtaus, dialogi, henkilöiden nimeäminen, (V.O.), (O.S.), preesens, mikä voidaan kuvata tai äänittää, jne.
 • Moduuli 1b – Käsikirjoitusten eri käyttötarkoitukset (myynti, tuotanto, kuvaus jne)
 • Moduuli 1c – Kirjoitusprosessi: tarina, treatment, synopsis, oneliner, step outline/ kohtausluetelo, käsikirjoitusformaatti
 • Moduuli 1d – Kirjallisuutta käsikirjoittamisesta ja dramaturgiasta, web-linkkejä.

OSIO 2 / KERRONNAN JÄNNITE

 • Moduuli 2a – Jänniterakenne; genret jänniteautomaatteina
 • Moduuli 2b – Tarina vai juoni – rakenteen hahmottelua
 • Moduuli 2c – Kerronnan uskottavuus ja logiikka; istutus-lunastus
 • Moduuli 2d – Pääjuoni ja sivujuoni: mitä voit kertoa sivujuonella

OSIO 3 / KIRJOITTAMAAN

 • Moduuli 3a – Kirjoittajan työkalut; Intellektuaalinen ja emotionaalinen työkalu
 • Moduuli 3b – Henkilöt; uskottavat reaktiot johtavat uskottavaan toimintaan; jänniterakenteen hahmottelu; tapahtumapaikat
 • Moduuli 3c – TREATMENT; jänniterakenteen hahmottelu; alku-loppu, tarinan käänteet; preesens ja proosatyyli; Emotionaalinen logiikka: treamentin taikasana ”… , koska…”
 • Moduuli 3d – Oikeudenmukaisuusperiaate, loppuratkaisu

OSIO 4 / JÄNNITTEEN SIIRTO TREATMENTISTA KÄSIKIRJOITUSFORMAATTTIIN

 • Moduuli 4a – Kohtaukset; sekvenssit; jännitteen leikkaus kohtauksesta toiseen; Takaumat; Montaasin paikka kerronnassa; Tekstin kuvailevuus,
 • Moduuli 4b – Dialogi; (V.O.) kertojan ääni; äänimaailma
 • Moduuli 4c – Jännite – mitä lukija etsii käsikirjoituksen tekstistä?
 • Moduuli 4d – Check-list: käsikirjoituksen informaatiosisältö?

Maksa kurssi Gate of Stories Oy tilille NÄIDEN OHJEIDEN MUKAAN niin saat tarvittavat salasanat sivuille ja videomateraaliin.

RAKENTEEN PERUSTEET – Tutustu jänniterakenteesen videolla. Se auttaa sinua omaksumaan itse kurssin osioiden varsin nopeatempoista teorian opiskelua elokuvan käsikirjoittamisesta. Video auttaa sinua myös ymmärtämään MIKSI tämän rakenteen tulee olla myös sinun käsikirjoituksesi runkona.

Käsikirjoituksen / elokuvan moninaiset tasot

Tarinankertojana ja taiteilijana sinun on osattava elokuvien kerronnan perustekniikka ennen kuin kykenet kertomaan tarinan niin, että muutkin sen ymmärtävät.

ELOKUVAN DRAMATURGINEN PERUSTA – JÄNNITERAKENNE (VIDEO)

Maksa kurssi Gate of Stories Oy tilille NÄIDEN OHJEIDEN MUKAAN niin saat tarvittavat salasanat sivuille ja videomateraaliin.

Jos et vielä ole tutustunut minuun kouluttajana niin tällä VIDEOLLA jaan ajatusmaailmaani ja taustaani.

Maksa kurssi Gate of Stories Oy tilille NÄIDEN OHJEIDEN MUKAAN niin saat tarvittavat salasanat sivuille ja videomateraaliin.

Jokaiseen jaksoon (3kk) kuuluu kyselytunti zoomissa, jolloin dramaturgi vastaa livenä kurssilaisten kysymyksiin. Kysymyksiä kerätään myöhemmin ilmoitetulla tavalla myös ennakkoon. Kyselytunnilla puhutaan käsikirjoitusten kehittelystä tuotannossa ja mm. mitä erityisiä ominaisuuksia kehittelyprosessi vaatii kirjoittajalta. (riippuen osallistujamääristä voidaan järjestää useampiakin kyselytunteja)

Facebookissa on suljettu ryhmä “Käsikirjoittamisen verkkokurssi – Dramaturgiaa käsikirjoittajille” johon 01.07.2021 jälkeen pääsevät vain kurssille osallistuneet. Vielä voi hetken aikaa liittyä ryhmään vaikkei kurssia kävisikään. Siellä voitte vaihtaa ajatuksia käsikirjoittamisesta myös kun oma kurssijaksonne päättyy. Voitte lähettää tekstejänne luettavaksi toisillenne, jos löydätte ryhmästä samanhenkisiä kirjoittajia. Voitte pohtia teoreettisia kysymyksiä tai muuta elokuviin ja sarjoihin liittyvää.

Terveisin Eeva

dramaturgi-kouluttaja FM Eeva R. Tikka

Updated 2021-08-25