Verkkokurssille kirjautuminen

Hei, tervetuloa Tylyn Dramaturgin hellään ja tarinoita rakastavaan ojaukseen.

Verkkokurssin nimi Tyly Dramaturgi rakastaa viittaa siihen, että tarina on kaikkein tärkein – sekä tuottajaa että kirjoittajaa tärkeämpi.

Kirjoittaja kehittäköön taitojaan, opiskelkoon teoriaa ja nöyränä palvelkoon omaa tarinaansa. Tyly Dramaturgi ei säästele sanojaan tarinoita puolustaessaan mutta suitsuttaa kirjoittajalle kiitosta, kun siihen on aihetta.

Tuottaja puolestaan ymmärtäköön, että kirjoittajalla on taidot työstää käsikirjoitusta eteenpäin ja vaikka omat ideat saattavat tuottajasta tuntua kerrassaan mainioilta niin kannattaa muistaa, mitä on yhdessä käsikirjoittajan kanssa sovittu. Mikä on yhteinen päämäärä, joka asetettiin? Mitä tarinaa on lähdetty kertomaan?

Kaikkien yhteinen päämäärä lienee saada menestystarina elokuvaksi tai sarjaksi. Jos tuote menestyy siitä on hyötyä ja iloa molemmille – myös taloudellisesti. Sen sijaan jos tarinaa näivettävän yhteistyön lopputuloksena on keskinkertaisuus tai jopa mitättömyys, elokuva tai sarja hiipuu valmistumisensa jälkeen muistin hämäryyteen. Ehkä tarina ei koskaan edes saa mahdollisuutta elämään vaan se kuolee kehittelyn helvetissä, ratkaisemattomien ongelmien synnyttämissä komplikaatioissa. Silloin Tyly Dramaturgi itkee, koska liian monet ihmeelliset ja lumoavat tarinat jäävät syntymättä, koska development hell saa projektista yliotteen.

Toivon että kurssista on tukea kehittelyn ongelmiin, jotka useimmiten ovat käsikirjoituksen eli kirjoittajan ongelmia, mutta toisinaan ongelmat syntyvät myös käsikirjoittajan ja tuottajan (ohjaaja, rahoittaja) yhteistyön karikoista.

Toiveikkaana teitä tervehtii

Tyly Dramaturgi, FM Eeva R. Tikka