Käsikirjoittamisen VERKKOKURSSIT

Esittelyt GOS koodi – PERUSTEET ja GOS koodi – EDISTYNEET päivitetään piakkoin (2020-03-04)

GOS koodi – PRO / Tyly Dramaturgi Rakastaa kurssisivulle

Kenelle?

GOS koodi – PRO verkkokurssi on suunniteltu ammattikirjoittajille sekä tuottajille, ohjaajille ja rahoittajille tueksi käsikirjoitusten kehittelytyöhön.

Dramaturgisten konsultaatioiden sisällöt ovat ja pysyvät luottamuksellisina mutta konsultaatioiden aikana tehdyt yleiset dramaturgiaan liittyvät havainnot haluan jakaa kanssasi.

Dramaturgi toimii käsikirjoittajan ja tuottajan välissä. Henkilökohtaisessa tai kirjoittajalle suunnatussa kirjallisessa palautteenannossa on syytä olla herkkävaistoinen, ankara mutta samalla lempeä. Verkkokurssin esimerkit eivät kuitenkaan liity mihinkään todelliseen, olemassaolevaan tai konsultoimaani käsikirjoitukseen tai tarinakonseptiin.

Kurssin hyöty kirjoittajalle ja tuottajalle:

Samat perusongelmat toistuvat ammattikirjoittajien töissä  jatkuvasti, joten jos kurssia varten luomani esimerkit tuntuvat puhuvan juuri sinun käsikirjoituksestasi, niin se kertoo vain sen, kuinka paljon kyseistä virhettä esiintyy yleisesti.

Ongelmista suoraan ja jopa reaktiivisesti puhuminen saattaa olla hyödyllistä sinulle, kirjoittaja, joka ehkä tunnistat fiktiivisistä esimerkeistä ja Tylyn Dramaturgin reaktioista ongelmat omissa käsikirjoituksissasi. Ehkä sinun on helpompi ymmärtää ongelman ydin, kun se ei kohdistu työhösi suoraan.

Sinulle, tuottaja, saattaa olla hyödyllistä jos tunnistat Tylyn Dramaturgin reaktioista  omat kokemuksesi käsikirjoitusten lukijana. Ehkä oivallat esimerkkien ja niitä seuraavan teorian kautta, mikä saattaa olla syynä omiin reaktioihisi. Näin ehkä kykenet puhumaan kirjoittajan kanssa ongelman ratkaisemisesta rakentavasti ja niin, että yhteisymmärrys käsikirjoituksen edelleen kehittämisen suunnasta säilyy.

Verkkokurssilla puran käsikirjoituksissa yleisesti esiintyviä jänniteongelmia kohta kohdalta ja ongelma ongelmalta, yksityiskohtien ja esimerkkien kautta.

Missä vika, kun käsikirjoitus ei kerro sitä tarinaa, jota sen pitäisi kertoa?

Verkkokurssin esimerkit perustuvat yleisiin havaintoihini, joita olen tehnyt käsikirjoituksia arvioidessani ja niiden rakenneongelmia ratkoessani. Olen dramaturgina konsultoinut tuottajien ja käsikirjoittajien lähettämiä, vaatimattomasti arvioiden yli 700 elokuvakäsikirjoitusta ja sarjakonseptia. Samat epämääräisyydet toistuvat käsikirjoituksesta toiseen, kirjoittajasta riippumatta. Missä siis vika?

Tuottajan käsikirjoittajalle heittämä epämääräinen kommentti, että jokin kohta ei oikein toimi, on lukijan reaktio ja realiteetti, joka käsikirjoittajan on parasta ottaa huomioon. Vaikka tuottaja ei osaisi sanoa mitään järkevää tietystä käsikirjoituksen kohdasta, josta ei pidä, niin on käsikirjoittajan tehtävä ottaa selvää, miksi jännite notkahtaa tai miksi se ei kiinnosta tai miksi se ärsyttää lukijaa.

Kirjoittajat valittavat tuottajien kommentoinnista. Milloin ne ovat perusteettomasti liian asiantuntevuutta hakevia tai sitten ne ovat vain epämääräisiä tuntemuksia. On aivan sama, miksi lukija reagoi kuten reagoi. Kirjoittajan tehtävä korjata virhe  – koska virhe tekstissä on, jos käsikirjoitusta lukeva niin sanoo.  (Kannattaa luetuttaa käsikirjoitus myös jollakulla toisella, jos tuntuu, ettei tuottaja ole kunnolla perehtynyt tekstiin.) Miksi jokin tietty kohta tökkii? Miksi lukija pitkästyy? Miksi lukija ei ymmärrä?

Virhe käsikirjoituksessa voi olla pieni, tuskin havaittava elementti. Se voi silti vetää koko kerronnan pahasti vinoon. Se on ehkä väärä istutus. Tai se, ettei ole istutusta lainkaan. Tai ehkä edellisistä versioista on jäänyt jokin tarpeettomaksi muuttunut informaatio, joka vie lukijan harhaan, koska istutus jää vaille lunastusta. Jokin tilanne tai kohtaus saattaa myös olla rakenteellisesti väärässä paikassa. Tähän salapoliisityöhön, huomaamattomien ja liki näkymättömien virheiden skannaukseen,  ovat dramaturgit erikoistuneet.

Muistakaa kirjoittajat, kun seuraavan kerran loukkaannutte tuottajien epämääräisistä kommenteista, että tuottajat tekevät päätöksiä isoista rahoista ja koko tuotantoyhtiön tulevaisuus saattaa olla kiinni seuraavan elokuvan menestyksestä. Tuottajilla on syytäkin olla huolissaan ja vaateliaita käsikirjoitusten suhteen.

Yhteinen tavoite – yhteistyö saman innostavan tarinan parissa

Käsikirjoittaja on vastuussa käsikirjoituksen materiaalista, tuottaja on vastuussa siitä että se myy. On oleellista kehittelyn onnistumiselle, että kirjoittaja ja tuottaja tekevät työtä saman tarinan parissa.

  • One-liner kertoo tarinan ytimen. Mistä kerrotaan? Kenen tarina kerrotaan? Mistä syntyy tarinan ydinjännite? Mikä tekee tarinasta erityisen?
  • Juonikuviot, joilla tarina kerrotaan, voivat olla mitä tahansa kunhan tarina tulee jännitteisesti kerrottua. Kumpaa sinä pitchaat, käsikirjoittaja, juonirakennetta vai tarinaa? Kumman sinä, tuottaja, haluat ostaa, juonen vai tarinan?
  • Kun tarinasta innostutaan yhdessä niin käsikirjoituksen edelleenkehittely ei saa tuhota tarinaa. Sen sijaan juonikuviota ja sen jänniterakenteita voi ja pitää muuttaa, jotta niiden kautta voidaan paremmin kertoa se tarina, josta on yhdessä innostuttu.
  • Liian monet käsikirjoitukset kuolevat (development hell)  kun kehittelyssä aletaan muuttaa tarinaa ja sitä mikä on lähtökohtaisesti saanut sekä kirjoittajan että tuottajan innostumaan.
  • Liian usein käsikirjoittaja rakastuu juonirakenteeseen ja unohtaa tarinan, jota piti kertoa. Käsikirjoitus saattaa alkaa yhdellä tarinalla mutta elokuvan loppu onkin jonkun toisen tarinan päätepiste. Onko silloin ihme, että tuottaja kaipaa jotain muuta loppuratkaisua kuin minkä lukee käsikirjoituksesta?

Verkkokurssilla puran käsikirjoitusten kehittelyn ja versioiden uudelleen kirjoittamisen ongelmia.  Toivon että se auttaa molempia tahoja, niin käsikirjoittajaa kuin tuottajaakin, keskittymään oleelliseen, eli siihen tarinaan josta molemmat ovat alunperin innostuneet.

Kill your darlings – save your story!

GOS koodi – PRO verkkokurssi on siirtynyt keväälle 2020 dramaturgin muiden töiden vuoksi, mutta kärsivällisyys palkitaan.  MUUTOKSET edelleen MAHDOLLISIA.

Lisätietoa verkkokurssista gateofstories@elisanet.fi

FM Eeva R. Tikka, Verkkokurssin kouluttaja

p.s Konsultaatioita tehdessäni on huomioni kiinnittynyt erityisesti genrekirjoittamiseen eli genreen kerronnan jännitemoottorina. Aihe saa minut liekkeihin. Toinen asia, joka tuntuu olevan hämmästyttävän usein kirjoittajilla hakusessa, on kerronnan oikeudenmukaisuusperiaatteet, jotka vaikuttavat suoraan kerronnan kokonaisjännitteeseen. Myös siitä lisää verkkokurssilla.

Kurssia odotellessa voit tiedustella dramaturgista konsultaatiota käsikirjoituksen, treatmentin tai muun mediamateriaalin analysointia ja kehitysehdotuksia varten. Konsultaatio on luottamuksellinen ja siksi kommunikoin sitä koskien ainoastaan toimeksiantajan (henkilö) kanssa. Hinta 65€ / tunti (+alv24%) Materiaalista riippuen 2-4 tuntia.

Page updated 2020-03-04