KAISU WILLING – käsikirjoituskurssit

(Tulossa syksyllä 2023)

Onnistuaksesi elokuvien käsikirjoittajana sinulla täytyy olla

  • Mielikuvitusta
  • Maailmankatsomus tai näkökulma maailmaan (tarinan teema)
  • Taitoa kirjoittaa sellainen käsikirjoitus joka osuu teeman ytimeen.

Elokuvakäsikirjoittamisen teknisten taitojen oppimisessa Kaisu Willing – käsikirjoituskurssi on omiaan mutta teema sinun täytyy tunnistaa itsestäsi. Mitä haluat sanoa tarinallasi? Miksi pidät tarinaasi niin tärkeänä että haluat käyttää sen kertomiseen aikaa ja vaivaa?

Minun mielestäni ihmisten viihdyttäminen on oivallinen motiivi, ei tarvitse olla ryppyotsaista maailmanparannusta. Hienot vauhdikkaat tarinat antavat katsojille voimia ja joskus ihan vain puhdasta iloa ja hauskaa. Uskon että iloinen ja onnellinen ihminen tuottaa iloa myös ympärilleen.

Kaisu Willing käsikirjoituskurssi – Verkkokurssi rakennetaan syksyn 2023 aikana. Pysy kuulolla.

Kun kurssit syksyllä 2023 aukeavat, voit valita oman kurssisi genren mukaan, riippuen mitä genreä olet tarinallesi ajatellut. Yleensä päägenreen liittyy jokin sub-genre. Kukin kurssi sisältää myös opastusta genreyhdistelmien jänniterakenteisiin. Ainoat genret, jotka eivät sovi yhteen ovat sci-fi ja fantasia. Mietipä hetki, miksi näin väitän.

KURSSIT PÄÄGENREN MUKAAN:

TOIMINTAELOKUVA

(valmistuu alkusyksystä 2023) – miten kirjoittaa viihteellinen, letkeä, uskottava suomalainen toimintarämistely, jossa on isoja aseita, mahdottomia tilanteita, martial arts, testosteronia, miesten maailmaa, kosto, kunnia ja varsinkin ikimuistoisia suomeksi lausuttuja onelinereita, jotka sankarit heittävät toisilleen kulkiessaan kohti kuolemaa, koska missio on heille se kaikkein tärkein. Ei siis tosikkomaista toimintadraamaa vaan uskottavaa toimintagenren kerrontaa niin että katsojat/lukijat ( kuten tuottaja Kaisu Willing) hihkuvat sohvillaan kun huimapäät lähtevät taistoon? Miten käsikirjoitus kirjoitetaan uskottavasti Suomeen ja suomenkielellä ja suomalaisille niin että tuottaja Kaisu Willing saa sen myytyä kansainvälisille markkinoille, kuten Netflixiin? Oletko sinä sellaisen toimintaelokuvan käsikirjoittaja? Buddy-movie, kaveria ei jätetä, erikoisjoukot, vakoojat, NATO, sotilaallista, petos, pelastetaan maailma, kauniita naisia ja voimallisia peräänantamattomia miehiä (diversiteettiä unohtamatta), pelastetaan perhe ja suojellaan lapsia, maanpetokset, suurvaltapolitiikkaa. Voit kertoa minkä tahansa tarinan toimintaelokuvan genrellä kunhan pidät kerronnan genre-elementit kunnossa, esitettynä oikeassa järjestyksessä ja oikealla rytmillä. Mitä vain kunhan genre on käsikirjoituksessa/elokuvassa oikein!

SCI-FI – tulevaisuuden maailmaan sukelletaan yleensä teknologian kautta, myös humanoidit mahdollisia, voi olla ytimeltään filosofista

KATASTROFIELOKUVA – miljoonat kuolevat tai ovat vaarassa kuolla luonnonmullistuksen, teknisen vian tai inhimillisen erehdyksen tai ehkä meteoriitin Maahan iskeytymisen vuoksi. Yleensä seurataan useampia henkilöitä tai ryhmiä kuten pelastajat, poliitikot, tiedemiehet, päähenkilöiden perheet, rakastavaiset joista toinen on ehkä uhkaavassa tilanteessa. Kirjoittaja voi tappaa miljoonia surutta, jos kokonainen kaupunki tuhoutuu koska genressä rekisteröidään emotionaalisesti vain päähenkilöt. Uhrit tuhoutuvissa autoissaan ja kaupungeissa ovat enemmän rekvisiittaa kuin tarinan henkilöitä. Mutta on oleellista, ettei nimettömien uhrien kipua ja tuskaa esitetä lähietäisyydeltä vaan ainoastaan jonkinlaisena teoreettisena tilastona tai lukuna. Ei esimerkiksi näytetä että lapsi itkee kalliolohkareen alle jäänyttä äitiään. Saatko kiinni katastrofielokuvan kipukynnyksestä? Katsojan sietokykyä kärsimyksen osalta pitää osata kunnioittaa. ”Niin tehdään mainstream-menestyselokuvia.” sanoo Kaisu Willing.

FANTASIA – noidat, magia, yksisarviset, enkelit, jumalolennot, keskiaikafiilis, soturit ja maagit taistelussa pahuutta vastaan, usein päähenkilö saa tietää olevansa jonkin sortin ”valittu” ja jotain ainutlaatuista, sankaritarinoita, päähenkilö saa tietää omaavansa supervoimia ja hänestä kasvaa sankari, romanttinen, usein kasvutarina, sadut, mytologiat, legendat.

KOMEDIA – naurattaa koska juonessa on pettämätön logiikka ja kohtausten rytmiikka, sketsin omaiset kohtaukset ja tilanteet ensin rakennetaan: istutetaan, tilanne kehittyy ja komediallinen isku purkaa jännitteen, joka saa katsojan nauramaan

ROMANTTINEN KOMEDIA – enemmän romanttinen elokuva kuin komedia, tässä genressä komedia tarkoittaa ei naurattavaa hauskaa vaan kerronnan keveyttä, turvallista katsoa, katsoja tietää miten kaikki päättyy mutta katsoja haluaa nähdä (kokea) miten sinne päästään

DRAAMA – psykologinen, ihmissuhteita, intiimiyttä, kuvaa todenmakuisesti jotain psykologista asetelmaa, jännite syntyy useimmiten ihmissuhteiden konflikteista ja vaikeista valinnoista, kun (hyvät ja pahat) ihmiset yrittävät toimia oikein mutta toimivat väärin vaikka ehkä haluaisivat olla parempia mutta eivät pysty hillitsemään itseään, riskit ja uhkat liittyvät usein läheisiin ihmissuhteisiin

TRILLERI – realistista psykologista rikoksiin salaliittoihin liittyvää, etsivät, uhka liittyy henkilöiden yksityiselämään tai työpaikoille, uhka kohdistuu usein päähenkilöön itseensä tai tämän läheisiin, petokset yksilötasolla voivat laajentua kansainvälisiin mittasuhteisiin

DRAAMAKOMEDIA – yleensä realistista, ihmissuhteisiin, perheisiin, ystävyyteen liittyvää, voi olla katkeran suloista, saattaa joskus katsojan kyynelehtimään mutta lopputulema yleensä jättää hyvän mielen, mikä ei poissulje hieman avoimeksi jäävää ajatuksia herättävää haikeaa loppuratkaisua

Kaisu Willing. Elokuvien genret. Verkkokurssit mainstream käsikirjoittajille.

KAISU WILLING- kurssitasot on merkitty värikoodilla:

VIHREÄ

Aloittelevat käsikirjoittajat jotka eivät ole kirjoittaneet käsikirjoitusformaattiin mutta ovat ehkä kirjoittaneet muita tekstejä kuten proosaa tai runoutta tms.

Suositus on että tutustuvat tämän sivuston ilmaiseen teoriamateriaaliin sekä kahlaavat läpi kaikkea mahdollista netistä löytyvää ilmaista elokuvakäsikirjoittamisen teoriaa. Sitä on todella paljon tarjolla. Jos ei niistä huolimatta oikein pääse minnekään niin kannattaa palata näihin koulutuksiin. Sitten alkaa tapahtua. Vihreällä kurssilla on jo hyvä hahmottaa mitä tarkoittavat käsikirjoittamisen perusterminologiassa esim. käänne, keskikohta, setup, istutus, treatment, jännite, juoni, tarina ja miksi formaatti on tärkeä ja miksi kerronnan jänniterakenteen elementtien tulee olla tietyillä sivuilla käsikirjoitusta.

SININEN

Edistyneet puoliammattilaiset, jotka osaavat käsikirjoittamisen perusperiaatteet ja jotka ehkä ovat kirjoittaneet pitkän elokuvan käsikirjoituksen tai ovat ehkä juuri kirjoittamassa sellaista.

He ovat osallistuneet käsikirjoituskursseille tai ovat valmistuneet käsikirjoittajiksi jostain koulutuslaitoksesta mutta ovat jumissa työssään ja/tai ihmettelevät miksi hyvät tarinat eivät ylitä tuottajien kiinnostuskynnystä.

PUNAINEN

Käsikirjoittajat jotka ovat keskellä tai ovat aloittamassa Development Hell nimistä käsikirjoituksen kehittelyvaihetta, johon usein osallistuu eri tahoja kuten tuottaja, ohjaaja, rahoittaja, joista mainituista kaikki saattavat pitää käsikirjoituksessa eri asioista.

Development Hell kuvaa nimityksenä hyvin tilannetta jossa käsikirjoituksen idea, tarina tai joku muu jopa joku satunnainen sivujuonen elementti on herättänyt tuottajan kiinnostuksen mutta käsikirjoitukseen pitää saada jotain lisää – eikä kukaan oikein tiedä mitä se on.

Kaisu Willing. Elokuvien genret. Verkkokurssit mainstream käsikirjoittajille.

Verkkokurssien hinta varmistuu syksyllä mutta alustavasti ehkä n. 350€ (sis alv24%).

Hinta sisältää:

  • Kurssimateriaalin 3 kk ajaksi (siinä ajassa pitää jo työn olla pidemmällä kuin aloitettuna)
  • Mahdollisuuden Kaisu Willling -kurssin maanantaikonsultaatioon: 20-25 minuutin etätapaaminen dramaturgin (ERT) kanssa koskien käsikirjoituksesi mahdollisia ongelmakohtia. Huomioithan että tekstejä ei lueta etukäteen. Varaudu siis selittämään ongelmasi tiiviisti ja selkeästi niin saat konsultaatiosta parhaan hyödyn. Konsultaatiot ovat luottamuksellisia.
    • Kun olet maksanut kurssin voit varata 20-25 min. maanantaikonsultaatioajan. Seuraavan ajan voi varata vasta kun edellinen on käytetty. Aika tulee peruuttaa ajoissa ja perustellusta syystä (tarkennetaan) tai menettää oikeuden konsultaatioihin.
    • Ma 10-10.30
    • Ma 10.30-11
    • Ma 11-11.30
    • Ma 11.30-12
    • Ma 17-17.30
    • Ma 17.30-18
    • Ma 18-18.30
    • Ma 18.30-19
    • Konsultaatiomahdollisuus säilyy kurssin aukiolon ajan (3kk)

Jos haluat henkilökohtaisempaa ja pidempiaikaisempaa valmennusta, jossa pohditaan tarinasi ydintä ja jona aikana dramaturgi lukee tarkoituksenmukaiset osat tekstiäsi niin suosittelen sijoittamaan itseesi ja tulevaisuuteesi käsikirjoittajana. 7-valmennuksessa pohdimme miten sinun olisi parasta kehittää käsikirjoitustasi.

Olen koeponnistanut ja toimivaksi todennut vuoden mittaisen ja seitsemän tapaamista (lähi/online) sisältävän henkilökohtaisen 7-valmennuksen, jonka päätteeksi, jos toimit opastuksen mukaan, sinulla on vuoden kirjoitusprosessin jälkeen käsikirjoituksen ensimmäinen versio valmiina (jatkokehittelyyn). Sinä teet työn, minä tuen sitä taidoillani ja tuottaja Kaisu Willing (ja sinun leffasi tuottaja) on tyytyväinen.

Kysy rohkeasti lisää minulta eli Kaisu Willingin ”assistentilta” 🙂 eeva.tikka@elisanet.fi

Tervehdys dramaturgi Eeva R. Tikalta

p.s. Jos haluat olla kuulolla seuraa tiedotusta facebookissa ja/tai lähetä facebookista messagerilla viestiä jos on kysyttävää.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100092433632735 (sivusto rakenteilla)

Updated 2023-06-07